Folined

Blog van Folined

Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharder bij jou thuis

Ben je aan het overwegen om een waterontharder aan te schaffen, maar ben je benieuwd hoe zo’n apparaat eigenlijk werkt? Wij vertellen het je graag in dit blog! Zo lees je wat dit apparaat voor jou kan doen. Lees dit blog nu snel verder en kom achter de mooie werking van waterontharders.

Van hard naar zacht water

Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water weer zacht water wordt. Dit wordt bereikt door calcium en magnesium uit hard water te filteren. De combinatie van deze twee scheikundige elementen zorgen samen dat kalkaanslag kan ontstaan in jouw huishoudelijke producten. Voord e prijs hoef je het niet te laten, want de waterontharder prijzen zijn zeer gunstig.

Onderdelen van een waterontharder

Een waterontharder bestaat uit meerdere onderdelen. Denk hierbij aan een harstank, een slimme computer en een zoutoplossing. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat het water minder hard wordt. Hoe dit precies werkt leggen wij stap voor stap uit.

De harstank en water

Een waterontharder filtert calcium en magnesium uit het water. De ontharder wordt geïnstalleerd op de waterleiding vlak naast een watermeter. Vanaf deze plek worden al jouw kranen voorzien van ontkalkt water. De waterontharder bestaat uit een tank met hars waar voldoende water inpast. Vanuit de waterleiding stroomt water door deze tank. Binnenin wordt het water gefilterd: de kalkdeeltjes blijven kleven aan de kunsthars. Het water dat wegstroomt, is nu zacht en geheel kalkvrij.

De harstank schoonspoelen

Wanneer de harsbolletjes vol zitten met kalk, dan kan de ontharder schoongespoeld worden, dit proces gaat geheel automatisch. Het spoelen kan gezien worden als het opladen van een accu. De tank wordt gemiddeld minimaal een keer per week schoongespoeld.

Spoelen van waterontharder

De waterontharder wordt uitgespoeld door middel van een zoutvat met zouttabletten. Het water komt automatisch in het zoutvat terecht. Afhankelijk van de hoeveelheid water die de ontharder in de zoutbak doet wordt een bepaalde hoeveelheid zout opgelost. In een liter water zit 0,45 kg zout. Wanneer het zout in water opgelost is, splitst het zout in 2 delen: natrium en chloride. Met de juiste dosering wordt al het kalk uit de hars weggespoeld. Na het spoelen is het hars weer schoon voor de volgende ronde.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over gadgets voor je woning of over wonen zelf? Klik dan op deze link voor een overzicht.